Névmásblog

Kezdőlap » Nyelvészet angolul

Nyelvészet angolul

Reklámok

Nehéz lenne összegyűjteni minden olyan angol nyelvű oldalt, amely a nyelvvel vagy a nyelvészettel foglalkozik. Itt azok közül válogatok, amelyeket magam is használok és amelyeket többnyire nyelvész kollégák írnak és szerkesztenek. Ajánlom őket minden érdeklődő figyelmébe. A listát igyekszem folyamatosan bővíteni.


Nyelvészes oldalak és blogok

Arnold Zwicky’s Blog Arnold Zwicky szórakoztató nyelvészeti blogja.

Grammarphobia Nyelvtani, nyelvhasználati kérdésekről a legszélesebb nagyközönségnek.

Language Log • Megbízható forrás általános nyelvészeti kérdésekben és aktuális nyelvi témákban, vezető  nyelvészek cikkeivel.

Strong Language A csúnya beszéd nem csak csúnya, de sok benne a nyelvtani kuriózum is. Erről szól ez a blog.

The Lousy Linguist Nyelvészet, számítógépes nyelvészet, kogníció.

Nyelvfejlődés, gyereknyelv, nyelvi zavarok

RALLIcampaign  Rövid videók a specifikus nyelvi zavarról. Sokakat érint a probléma, de kevesen tudnak róla – ezért is fontos ez a kampány.

Korpuszok/Szövegtárak

korpusz ténylegesen előforduló írott, vagy lejegyzett beszélt nyelvi adatok gyűjteménye. A szövegeket valamilyen szempont szerint válogatják és rendezik. Nem feltétlenül egész szövegeket tartalmaz, és nemcsak tárháza a szövegeknek, hanem tartalmazza azok bibliográfiai adatait, bejelöli a szerkezeti egységeket (bekezdés, mondat).” (http://corpus.nytud.hu/mnsz/).

Ha nyelvhasználati vagy helyesírási kérdéseknek szeretnénk utánajárni, sokszor a legegyszerűbb megnéznünk az adott jelenséget egy korpuszban. Nagyon jó nyelvi korpuszok vannak fent a világhálón és könnyű keresni bennük. Meg is éri, mert sokkal megbízhatóbb adatokat kapunk, mint egy sima webes keresésnél.

BYU Corpora A Mark Davies által létrehozott felületen az angol nyelv változatainak 9 különböző korpuszában kereshetünk (plusz van egy spanyol és portugál korpusz is). A legjobb angol nyelvű korpuszgyűjtemény. Ingyenes, csak regisztrálni kell.

Adatbázisok

The World Atlas of Language Structures Online • Adott nyelvtani jegyek előfordulásaira kereshetünk rá a világ nyelveinek egyik legrészletesebb, térképes adatbázisában.

Tudományos közösségi oldalak & keresés

The Linguist List A nemzetközi nyelvész közösség nagy gyűjtőportálja. Konferenciák, publikációk, ösztöndíjak, stb. – minden fontos infó, amire egy nyelvésznek szüksége van.

Google Scholar A Google szolgáltatása kifejezetten tudományos publikációk kereséséhez.

Academia.edu Tudósok közösségi platformja, ahova feltöltik publikációikat és ahonnan ingyen le lehet ezeket tölteni (regisztráció után).

ResearchGate Az Academia.edu-hoz hasonló közösségi tér.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: