Névmásblog

Kezdőlap » A Blogról

A Blogról

Reklámok

Rákosi György vagyok, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének docense.

Történelem-angol szakos tanárként végeztem a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (a mai Debreceni Egyetem jogelődje). Azóta nyelvészként élek. A doktori (PhD) disszertációmat az Utrechti Nyelvészeti Intézetben védtem meg, jelenleg a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetében dolgozom docensként. Főleg a magyar és az angol nyelvvel foglalkozom, és különösen vonzatszerkezetek és a névmások érdekelnek.

A Névmásblogon a magyar névmások nyelvtanával foglalkozó kutatásaimról számolok be időről időre. A bejegyzések általában a magyar nyelvről szólnak, és igyekszem egy közérthető általános nyelvészeti szemszögből megközelíteni a magyar adatokat. Így időnként kitekintünk egyéb nyelvekre is, főleg ha ez hasznos segítség a magyar adatok jobb megértéséhez. A szűkebb értelemben vett nyelvtani témák mellett a blog foglalkozik a névmásokat érintő nyelvhasználati, nyelvelsajátítási és nyelvtechnológiai kérdésekkel is. Sőt, néha művészeti alkotásokban is megtalálom a névmást. A bejegyzések mellett megjelenő fotókat pedig önnön magam követtem el természetjárásaink alkalmával.

A Névmásblognak van egy Facebook oldala is, ahol nyelvi-nyelvészeti híreket, érdekességeket és kérdéseket osztok meg.

További oldalak, ahol elérhető vagyok:

Megjegyzésekre, kérdésekre szívesen válaszolok akár a blogon, akár az itt vagy az itt elérhető emailcímeken.

A Névmásblog rovatai

 • Alapkérdések: A névmások nyelvtanának alapvető kérdései
 • Beköszöntő: Beköszöntő(k)
 • Események: Előadások, konferenciák, találkozók
 • Esettanulmányok: Mindenféle tanulmány a névmások nyelvtanáról
 • Gyereknyelv: Hogyan sajátítják el a gyerekek a nyelvet
 • Hírek: Hírek a blog és a névmások életéből
 • Névmások és a művészet: Névmások a művészetekben
 • Névmások és a számítógép: Névmások és a (nyelv)technológia
 • Régiségek: Névmások régi szövegekben és nyelvtanokban
 • Sajtó: A Névmásblog a sajtóban

A Fogalomtárban rövid leírások találhatók azokról a fogalmakról, amelyek a bejegyzésekben felbukkannak. Az Nyelvészet angolul és a Nyelvészet magyarul oldalakon a kedvenc nyelvi-nyelvészeti oldalaimat ajánlom az olvasók figyelmébe.

Szerzői jogok

A Névmásblog cikkei és a kapcsolt képek szabadon másolhatók és terjeszthetők a forrás megjelölésével, a Creative Commons 3.0 útmutatásainak megfelelően. Vagyis:

 • Nevezd meg a forrást! Link a bejegyzésekhez, mélyebb idézéseknél esetleg az ott és az Olvasnivalókban megadott források feltüntetésével.
 • Ne add el! A blog anyagait ne használjuk kereskedelmi és pénzkereseti célokra, jómagam sem teszem ezt.
 • Ne változtasd! A blogon megjelenő minden tartalommal lehet vitatkozni és cáfolni is lehet mindent, de idézni kéretik lehetőleg pontosan.

Támogatók

A blog indítását és 2013. december – 2014. szeptember közti működését a Nemzeti Kiválóság Program támogatta:

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

NKP_logó_fekvő

Reklámok

3 hozzászólás

 1. Dijana Erakovic szerint:

  Thank you for following my blog. 🙂 I started to follow your blog too because it is really interesting and helpful. My Hungarian is on a preintermediate level, but I study hard and regularly to improve.

  Kedvelik 1 személy

  • Rákosi György szerint:

   Hvala, & bok! I picked up a few Croatian words in the summer, and I’d like to learn some more, so I’ll definitely try to work my way through your posts. And thank you for starting your blog, it is an excellent initiative. For all interested: DOTAKNUTI MAĐARSKU is a Croatian blog abut Hungary and the Hungarian language, available here https://dotaknutimadjarsku.wordpress.com .

   Kedvelik 1 személy

   • Dijana Erakovic szerint:

    Thank you, György, for your support and kind words. If you need any help with Croatian, I am here. My blog is written in Croatian because there are no many new texts about Hungary and Hungarian in Croatian, written by Croats and I think that it should be changed. 🙂 Dotaknuti Mađarsku means to touch, to reach Hungary.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: