Névmásblog

Kezdőlap » Hírek » Nyelvi vetélkedő indul

Nyelvi vetélkedő indul

Reklámok

Linguistic Puzzles for Students – LiPS.


Ha csak az iskolából emlékszünk rá, akkor talán kevésbé hat izgalmasnak a nyelvtan, pedig az emberi nyelvek tele vannak érdekesnél érdekesebb szerkezetekkel. Itt van például rögtön ez az érdekesnél érdekesebb kifejezés és a jobbnál jobb társai. De most nem róluk lesz szó, hanem a tanszéki kollégáimmal együtt gründolt nyelvi-nyelvészeti vetélkedőről, amit éppen e héten bocsájtottunk útjára. Kéthetente jelentkező feladatainkkal várunk minden érdeklődő középiskolást és egyetemistát (vagy kivételesen bárkit, aki diáknak érzi magát). A feladatok angolul vannak, de egy minimális angoltudás elég ahhoz, hogy valaki eredményesen részt tudjon venni. A föld különböző nyelvei közül válogatunk és lényegében azt kell kitalálni, hogyan is működik egy adott szerkezet. Kicsit olyan, mintha titkosírást próbálnánk megfejteni, csak éppen ezek a nyelvi szerkezetek egyáltalán nem titkosak. Legalábbis azoknak, akik használják őket és azoknak, akik megoldják a feladatokat.

Az első feladatot már meg is hirdettük, de lehet útközben is csatlakozni majd a vetélkedőhöz. A végén 2017. februárjában a legjobbakat elhívjuk egy záró rendezvényre a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetébe, és a legeslegjobbak pedig értékes jutalmakban is részesülnek. Mindenkit várunk, aki szereti a rejtvényeket, és az érdeklődőknek megköszönjük, ha másokhoz is eljuttatjátok a felhívást.

A részletek lent, valamint a Facebook oldalunkon.

Felhívás

Érdeklődsz a nyelvek iránt? Szereted a rejtvényeket? Kövesd rejtvénysorozatunkat, és oldd meg kéthetente jelentkező feladványainkat!

A Debreceni Egyetem Angol Nyelvészeti Tanszéke nyelvészeti rejtvénysorozatot hirdet. A feladatok az emberi nyelvek egy-egy érdekes, és az adott nyelv külön ismerete nélkül is feldolgozható jelenségével foglalkoznak. A részvétel díjtalan, és a legjobban teljesítő résztvevők számos értékes nyereménnyel lehetnek gazdagabbak.

Jelentkezz, ha:
– lenyűgöz a nyelvek sokfélesége,
– szereted a kihívásokat,
– van benned versenyszellem,
– és tudsz egy kicsit angolul.

Feladványainkat kéthetente töltjük fel Facebook oldalunkra, kövess minket! Ezek a feladványok többféle, kevésbé ismert nyelv érdekes tulajdonságai alapján készülnek. Előzetes nyelvtudás nem szükséges, azonban a rejtvények leírása angol nyelvű, így minimális angol nyelvtudás nem árt. A kihívássorozat januárban ér véget, és a legtöbb pontot elérő résztvevőket február elején meghívjuk egy záró rendezvényre a Debreceni Egyetemen. A legjobb résztvevők értékes jutalomban részesülnek.

Főbb támogatóink:
DExam
Beautyrobic/Beautycore
Janus Antikvárium

Az új feladványok kéthetente jelennek majd meg Facebook oldalunkon. Minden alkalommal egy héten belül várjuk a megoldásokat. A beküldött megoldásokat pontozzuk. Jutalomban az összes fordulót teljesítők közül azok részesülnek, akik a legtöbb pontot gyűjtik össze. Csatlakozz hozzánk, várjuk jelentkezésedet!

Regisztráció

Szóval hogyan is működik a LiPS? Egyszerű: mi feltöltjük a feladványokat, ti pedig megoldjátok őket. A legjobbak pedig értékes nyereményeket kapnak.

A menet a következő. Minden feladványt feltöltünk ide a vetélkedő Facebook oldalára. Aki szeretne részt venni a mókában, az először is látogasson el a következő oldalra:

https://www.coursesites.com/s/_lipsatdel2016

Ennek a kurzusmenedzselő oldalnak a segítségével egyszerűen kézben tudjuk tartani a LiPS lebonyolítását. Itt a regisztráláshoz a “Self-enroll” opcióra kell kattintani, vagy ha már van account-od, beléphetsz a kurzusra.
A belépés után megnyíló felületen az aktuális feladványt legegyszerűbben a „What’s new” menüponton keresztül érhetitek el. Oda kattintva eljuttok ahhoz az oldalhoz, ahol a megoldásaitokat adhatjátok le. A legjobb, ha pdf-formátumban feltöltitek őket.

Ha bármilyen kérdésetek van, írjatok emailt a lipsatdel@outlook.hu címre!
Játékra fel!

Rákosi György
2016. október 06.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Ha szeretnél emailben értesítéseket kapni az új cikkekről, add meg az emailcímed, és kövesd a blogot.

Csatlakozz a 591 követőhöz

Follow Névmásblog on WordPress.com
%d blogger ezt kedveli: