Névmásblog

Névmás a Holdon

Reklámok
Liliane Lijn Moonmeme projektje.

Bernard Comrie, a neves nyelvtipológus, érdekes kérést tett közzé Liliane Lijn nevében három hónappal ezelőtt a LINGUIST Listen. A poszt ezen a linken olvasható, a lényege röviden összefoglalva pedig a következő. Mint az indoeurópai nyelvekben általában, az angolban is létezik a nyelvtani nem kategóriája, bár a nyelv mai állapotában már leginkább csak a névmási rendszerben él tovább szabad szemmel is látható módon. Így például a személyes névmásnak egyes szám harmadik személyben van hímnemű és nőnemű alakja is. Alanyesetben ezek a he (hímnem) és a she (nőnem). A magyar megfelelője mind a kettőnek az ő névmás, mivel a magyarban nincs meg ez a fajta különbségtétel. A két angol névmásra ránézve rögtön feltűnhet, hogy írásképileg az egyik magába foglalja a másikat: a she-ben benne van az, hogy he. (Zárójelben: ez a bennefoglalási viszony persze csak írásban van meg, a kiejtett hangalakok esetében már nem). Comrie azt kérdezte a nyelvészek legfőbb kommunikációs fórumának olvasóitól, hogy ismernek-e hasonló példákat más nyelvekben, és megígérte, hogy a válaszokat is posztolja majd a listán.

A jelek szerint sajnos a kérésre azóta sem érkezett válasz, így vagy nincsenek hasonló párok más nyelvekben, vagy a nyelvészeket nem érdekelte a kérdés. Liliane Ljint, az amerikai művészt viszont művészként igen. A Moonmeme (Holdmém) nevet kapott projektjében a she és a he közti bennefoglalási viszonynak a már sokak által felhasznált szimbolikáját hozta össze a nőiséggel régtől összekapcsolt Hold szimbolikájával. Az elektronikus formában létező projekt weboldalán a Hold felszínére a she névmás árnyéka vetül, és ahogy a holdciklusnak megfelelően változik a bolygó látható felszíne, így vele együtt változik az is, hogy mennyit látunk magából a névmásból. Így lesz szép fokozatosan a he-ből she, hogy aztán teliholdkor minden együtt legyen (lásd a képet). A webes alkalmazáshoz tartozik egy öröknaptár is, és így megnézhetjük például azt is, hogy hogy nézett ki a Hold – és a névmás – amikor megszülettünk.

Nyelvészeti szempontból persze a két angol névmás írásképe közti viszony inkább csak egy esetleges tény, illetve történeti véletlen (akit érdekel a she  vitatott etimológiája, annak ajánlom a Sentence first blog részletes összefoglalóját). Comrie maga is megjegyzi, hogy más nyelvekben éppen fordított lehet a viszony a két névmási alak közt. A litvánban például a hímnemű alak jis ‘ő’, a nőnemű pedig ji ‘ő’, így akkor ott a nő van a férfiban. A magyarban pedig csak az ő van mind a két nemre, vagyis senki sincs benne senkiben. Eltekintve attól, hogy a szóban benne van az ő is, ami viszont megint csak egyszerű véletlen.

A Moonmeme projekt persze nem is nyelvészeti kérdésekről szól ebben az értelemben, hanem sok minden másról. És a webes alkalmazást jól lehet nézegetni, közben pedig akár meg is hallgathatjuk Liliane Lijn Holdmesék cím alatt futó rövid szövegét a témában. Ajánlom mindenkinek.

Rákosi György


2 hozzászólás

  1. Cserép Attila szerint:

    Bár nem névmás, a “woman”-ban is benne van a “man”, és ráadásul ez nem is véletlen.

    Kedvelés

  2. Rákosi György szerint:

    Igen, az óangol man(n) eredetileg ’ember’ jelentéssel bírt, és ehhez kapcsolódott a wíf ‘nő’ jelentésű szó (a wíf a wife-fal rokon). Aztán a wífman(n) összetett szóból fejlődött ki a woman. A Facebookon hívták fel a figyelmemet arra, hogy a magyarban a némber is hasonló jellegű összetétel (né+ember).

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Ha szeretnél emailben értesítéseket kapni az új cikkekről, add meg az emailcímed, és kövesd a blogot.

Csatlakozz a 591 követőhöz

Follow Névmásblog on WordPress.com
%d blogger ezt kedveli: