Névmásblog

Kezdőlap » Esettanulmányok » Kölcsönös névmások » Az alkoholisták szívesen isznak egymással

Az alkoholisták szívesen isznak egymással

Reklámok
Egy habilitációs előadás margójára.

Június 13-a az idei évben péntekre esik. A Nők Lapja Café 13 tippet ajánl, amelyek segítségével kifejezetten szerencsés és boldog nappá varázsolhatjuk ezt a napot. Sajnos nekem már az első tipp, a nap 5 perc meditációval való indítása sem jön be igazán, mert ez pontosan 5 perc plusz alvástól veszi el az időt. Eddig még ahhoz sem kaptam indíttatást egy reggel sem, hogy megnézzem az Angyali Segítség Blog aznapra szóló angyalüzenetét (ez a második tipp). És így tovább az összes 13 tippel. Szóval mindezek helyett inkább ezen a napon fogom megtartani a habilitációs előadásaimat. A habilitáció az ilyen egyetemi tipp, ami például péntek 13-a ellen is véd remélhetőleg. A rendezvény teljesen nyilvános, mindenkit szeretettel várok. Részletek ezen a Facebook oldalon.

Itt most csak egy kiragadott példával szeretném illusztrálni, hogy többek közt miről lesz majd szó. A példa az egymás kölcsönös névmás nyelvtanának egy szeletét is szemlélteti egyúttal. A kölcsönös névmás egy olyan fajta anaforikus (vagyis visszautaló) névmás, mint a visszaható névmások, csak kicsit máshogy működik.

János és Kati dicsérték magukat.
János és Kati dicsérték egymást.

Ha igaz a második mondat, akkor János dicsérte Katit és Kati dicsérte Jánost. Vagyis kölcsönösen dicsérték egymást. Ezzel szemben az első mondat vagy azt jelenti, hogy mind János, mind Kati saját magát dicsérte; vagy esetleg azt, hogy mind a ketten mind a kettejüket dicsérték egyszerre.

Vegyük akkor a következő két mondatot:

János futott Katival.
János versenyt futott Katival.

Ezek elsőre nagyon hasonlóak egymáshoz: van két szereplő, akik futnak; és az egyikük a mondat alanya, a másikuk pedig egy társhatározós kifejezés. A második mondat csak annyival több, hogy a futás valamilyen versengés keretébe ágyazódik bele. Ez a látszólag kis különbség azonban egy jelentős nyelvtani különbséget eredményez, ahogy arra a magyar adatok kapcsán elsőként Komlósy (1992) rámutatott. Egy futási esemény ugyanis lényegileg különbözik egy versenyfutási eseménytől, hiszen míg az előzőt egyedül is lehet csinálni, az utóbbihoz mindenképpen kell egy társ is. Egyedül nincs kivel versenyezni. Ezek miatt a Katival kifejezés a fenti első mondatban egy szabadon elhagyható vagy kitehető szabad határozó, a második mondatban viszont az összetett igei állítmány határozói vonzata. Ezt Komlósy (1992: 436) szerint többek közt az is bizonyítja, hogy csak az utóbbi esetben állhat kölcsönös névmás a határozó helyén (a * most is azt jelöli, hogy az adott mondat nyelvtanilag nincs rendben):

*János és Kati futottak egymással.
János és Kati versenyt futottak egymással.

Azokat az igéket, amelyek ilyen, egymásra kölcsönösen hasonlóan ható szereplőket mozgató eseményeket írnak le, Komlósy kölcsönös igéknek, illetve társas tevékenység igéinek nevezi. Néhány további példa tőle:

 A fiúk kergetőznek egymással.

*Mari és Piri moziba ment egymással.
*A gyerekek moziba mentek egymással.
*János és Kati egymással sétál a kertben.
*A gyerekek egymással sétálnak a kertben.

kergetőzik szintén egy szükségszerűen társas tevékenységet leíró ige, szemben a megcsillagozott – vagyis rossz – mondatokkal, ahol az egymással ilyenformán nem vonzati funkciót tölt be.

Két korábbi cikkemben (Rákosi 2003, 2008) magam is foglalkoztam ezekkel az igékkel, és többek közt konkrétan azzal is, hogy Komlósy tesztje milyen jól működik a magyarban. Az iszik ige például egyáltalán nem tűnik társas tevékenységet leíró igének, hiszen inni akkor is egyénileg szoktunk, ha történetesen többen vagyunk. Ezért nem is lehetne kitenni az egymással névmást még akkor sem, ha megvan a megfelelő előzmény az anaforikus utaláshoz:

*Kati és Jani ittak egymással reggel.

Amint azonban valahogy az egyszerű ivásból társas tevékenység lesz, rögtön elfogadható lesz a névmás is. A két középső példa a webről való.

Kati és Jani pertut ittak egymással.
Gondoljunk csak bele, 15-16 éves gyerekek azzal töltik az osztálykirándulásnak nevezett pár napot, hogy versenyt isznak egymással. (Kirándulni jó)
Van eset, amikor a házastársak közül csak az egyik fogyasztja és van, ahol versenyt isznak egymással.    (A szesz-centrikus házasság)
Az alkoholisták szívesen isznak egymással.

Pertut inni definíció szerint nem lehet egyedül, a versenyt iváshoz pedig szintén legalább két ember kell, akár osztálykirándulásról, akár házasságról van szó. Az alkoholisták pedig azért tudnak szívesen inni egymással, mert itt már nem egyszerűen csak ivásról, hanem egy valódi társas tevékenységről van szó. Nevezhetjük ezt szociális ivásnak. (Ilyen fogalom tényleg létezik is, lásd például itt.)

Szóval ilyen meg hasonló adatokról lesz szó többek közt az elkövetkező pénteken, 2014. június 13-án a habilitációs előadásaimon. A  nyilvános előadásokat egy szintén nyilvános kis fogadás követi, ahol a kedves vendégek tudnak beszélgetni, eszegetni, és iszogatni egymással.

Rákosi György

Felhasznált irodalom

Komlósy András. 1992.  Régensek és vonzatok. In Kiefer Ferenc szerk. Strukturális Magyar Nyelvtan 1Mondattan. Budapest: Akadémiai Kiadó. 299-528.

Rákosi György. 2003. Comitative arguments in Hungarian. In Willemijn Heeren, Dimitra Papangeli és Evangelia Vlachou szerk. Uil-OTS Yearbook 2003. Utrecht Institute of Linguistics OTS. 47-57.

Rákosi, György. 2008. The inherently reflexive and the inherently reciprocal predicate in Hungarian: each to their own argument structure. In Ekkehard König és Volker Gast szerk. Reciprocals and reflexives: Theoretical and typological explorations. Trends in linguistics 192. Berlin/New York: Mouton de Gruyter. 411-450.

Reklámok

3 hozzászólás

  1. Cserép Attila szerint:

    János és Kati eliszogattak egymással. János és Kati reggel eliszogattak egymással. Ezek jó mondatok, az “eliszogat” is társas.

    Kedvelés

  2. Cserép Attila szerint:

    Vagy nem?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Ha szeretnél emailben értesítéseket kapni az új cikkekről, add meg az emailcímed, és kövesd a blogot.

Csatlakozz a 590 követőhöz

Follow Névmásblog on WordPress.com
%d blogger ezt kedveli: